İstanbul Kalkınma Ajansı (İSTKA), genç işsizlerin yetiştirilip istihdam edilmelerini sağlayacak 1 Milyon 250 bin dolarlık Sosyal Etki Tahvili’ni hayata geçirdi.
Sosyal Etki Tahvili ile yazılım sektörüne kazandırılacak gençler, eğitim programı ile geleceğin becerileriyle donatılarak istihdam edilecek.
Türkiye’nin İlk Sosyal Etki Tahvili: İstanbul Kodluyor Projesi’nin tanıtımı Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır’ın katılımıyla Boğaziçi Üniversitesi’nde gerçekleştirildi.
“Genç İstihdamı Sosyal Etki Tahvili Uygulaması: İstanbul Kodluyor Projesi”nin gençlerin istihdamını sağlama yolunda yenilikçi ve özgün bir uygulama olacağını belirten Bakan Kacır, 1 milyon 250 bin dolar bütçeli proje ile 550 gencin bilgi ve iletişim teknolojileri sektöründe istihdam edilmesini hedeflediklerini ifade etti.
Etki yatırımcılığının, finansal getiri üretirken bir yandan da toplumsal katma değer oluşturan sonuç odaklı bir finansman modeli olduğunu aktaran Kacır, “Etki yatırımını Türkiye’de ana akım yatırım tercihlerinden biri haline getireceğiz. İşte bugün, bu alanda önemli bir projenin tanıtımı için bir aradayız. Türkiye’de bir ilk olarak bugün lansmanını yaptığımız ‘Genç İstihdamı Sosyal Etki Tahvili Uygulaması: İstanbul Kodluyor Projesi’, gençlerimizin istihdamını sağlama yolunda yenilikçi ve özgün bir uygulama olacak. Bu proje, performansa dayalı ödeme yöntemi ile yenilikçi bir yaklaşım sunacak. Sosyal etki tahvili yatırım aracı ile etki yatırımcısı projemize ön finansman sağlayacak.” diye konuştu.
Etki yatırımcılığı uygulamalarını yaygınlaştırmayı planladıklarını vurgulayan Kacır, “Ortaya koyduğumuz hedeflerimizi gerçekleştirmeleri durumunda kendilerine İSTKA tarafından ödeme yapılacak. Proje kapsamındaki hedef grup, son 1 yılda işsiz olan 18-35 yaş grubundaki gençlerimiz. 1 milyon 250 bin dolar bütçeli bu proje ile 550 gencimizin bilgi ve iletişim teknolojileri sektöründe istihdam edilmesini hedefliyoruz. İstanbul’da pilot uygulama olarak başladığımız ilk sosyal etki tahvili uygulaması, gelecek dönemde yürüteceğimiz çalışmalara da örnek olacak. Bizler de bu doğrultuda, yakaladığımız başarı seviyesine göre farklı bölgelerde ve farklı sektörlerde etki yatırımcılığı uygulamalarını yaygınlaştırmayı planlıyoruz.” ifadelerine yer verdi.
Toplantıyı, İstanbul Valisi Davut Gül ve Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Naci İnci, Etkiyap İcra Kurulu Başkanı Şafak Müderrisgil ve İstanbul Kalkınma Ajansı (İSTKA) Genel Sekreteri Erkam Tüzgen de takip etti.
İstanbul Kodluyor Projesi, gençlere yazılım eğitimleri sağlayarak gençlerin yeteneklerini ve becerilerini geliştirmeyi amaçlıyor. Yazılımcı yetiştirme programlarını başarıyla tamamlayan gençler, yazılım sektöründe iş fırsatlarına kavuşacak. Bu proje ile 550 işsiz gencin geleceğin becerileri ile donatılarak istihdama kazandırılması hedefleniyor. Aynı zamanda firmaların yazılım alanında yetişmiş insan kaynağı ihtiyacı da karşılanacak.
Nasıl Uygulanacak?
İSTKA, İngiltere merkezli etki yatırımcısı Bridges Outcomes Partnerships ile iş birliği yaparak Türkiye’nin ilk sosyal etki tahvilini hayata geçirdi. Bu kapsamda Bridges Outcomes Partnerships, tüm riski alarak hizmet sağlayıcıya ön finansman sağlayacak, ancak sözleşmede öngörülen hedeflerin başarılması durumunda İSTKA tarafından ödeme alacak.
Yatırımcılara ödeme, belirlenen hedeflere ulaşılması halinde yapılacak. Yatırımcı, hedeflere ulaşılmasını sağlarsa İSTKA’dan ek getiri de elde edecek. Performansa dayalı olan bu sistemin en önemli hedefi ise yazılımcı adaylarının işe yerleştirildikten sonra en az 6 ay boyunca istihdamda kalması. Hedeflere ulaşılamaması durumunda herhangi bir ödeme gerçekleştirilmeyecek.
Performansa dayalı ödeme şekli, kalkınma ajansları için de bir ilk oluşturuyor. İstanbul Kodluyor ismiyle pilot olarak gerçekleştirilen performansa dayalı finansman modelinin başarılı olması halinde diğer bölgelere ve sektörlere de yaygınlaştırılması öngörülüyor.
Kimler Başvurabilir?
Programa, yazılım sektöründe kariyer yapmak isteyen 18-35 yaş arasındaki en az lise mezunu ve son bir yıldır işsiz olan gençler başvuru yapabilecek. Ayrıca, kadın başvuru sahipleri öncelikli olarak değerlendirilecek.
Nasıl Başvurulur?
Programa katılmak isteyen gençlerin başvuruları, istanbulkodluyor.comsitesi üzerinden kabul edilecek.
SOSYAL ETKİ TAHVİLİ HAKKINDA:
Sosyal etki tahvilleri sosyal sorunlara çözüm bulan, sonuca (performansa) dayalı sözleşmelerdir. Etki tahvili kapsamında gereken ön sermaye etki yatırımcısı tarafından sağlanmaktadır. Yatırımcıya ölçülebilir sonuçlara ulaşılması durumunda geri ödeme yapılmaktadır. Sosyal Etki Tahvilleri ile topluma ve gençlere yönelik projeler desteklenerek istihdam ve eğitim gibi alanlarda olumlu etkiler yaratılması amaçlanmaktadır.
PAYDAŞLAR HAKKINDA:
İSTKA tarafından hayata geçirilen Sosyal Etki Tahvili’nin etki yatırımcısı İngiltere merkezli Bridges Outcomes Partnerships’tir. Yatırımcı tarafından seçilen Enocta firması, Tobeto platform (tobeto.com) üzerinden yazılım eğitimleri ve istihdam desteği sağlayacaktır. Etkiyap, Sosyal Etki Tahvilinin yapılandırılması ve uygulanması aşamasında paydaş olarak yer almıştır. İSTKA ise ortaya koyduğu eğitim ve istihdam hedeflerinin gerçekleşmesi durumunda nihai ödemeyi yapacak sözleşme makamıdır.